Als je mij inhuurt, krijg je een eerlijk en tastbaar advies waar je wat mee kunt. En een helder en duidelijk rapport
Arbeidsdeskundige
Ziekteverzuim, als werkgever heb je ermee te maken. Waar mensen werken worden mensen ziek. De meeste medewerkers zijn na een paar dagen weer beter. Maar wat als je medewerker langer ziek blijft? En naar de bedrijfsarts moet? Dan wordt het allemaal wat ingewikkelder.
- De arbodienst neemt contact met je op (als je die hebt; sommige werkgevers hebben alleen een verzekering voor ziektekosten);
- De bedrijfsarts moet ingepland worden;
- En oh ja, er zijn ook UWV-formulieren die je moet invullen.
Ondertussen is je medewerker ziek thuis en weet je als werkgever of leidinggevende eigenlijk niet wat je nou wel of niet mag vragen van en aan de zieke medewerker. Kan je medewerker alvast wat vanuit huis doen? Of niet?
Je hebt vast wel eens gehoord van de Wet verbetering Poortwachter, maar hoe het nu precies zit, dat weet je niet meer. En als je het UWV belt, dan moet je lang wachten voordat je de juiste persoon aan de lijn hebt. Bovendien gaat het UWV nooit in op individuele vragen, het is altijd hypothetisch.
En dan al die formulieren die je samen met je zieke medewerker moet invullen. Daar zit niemand op te wachten. De medewerker wil gewoon beter worden of rust en tijd om een behandeling volgen. Moet je iemand die ziek is nou echt formulieren laten invullen?
Het begeleiden van een zieke medewerker – en daarna het re-integratietraject – dient integer en volgens allerlei regels te gebeuren. Het is een vak op zich. Het vak van een arbeidsdeskundige zoals ik, een expert in mens, werk en inkomen. Voor een arbeidsdeskundige draait het primair om een spoedige en duurzame terugkeer naar werk en het voorkomen van langdurige uitval, waar zowel werkgever als werknemer bij zijn gebaat.
Het is handig als je een adviseur kunt bellen die snel en adequaat antwoord kan geven op je vragen. Iemand die de regels kent, weet wat het UWV van je verwacht als werkgever, maar je ook kan wijzen op de mogelijkheden die er zijn. Die weet wat de bedrijfsarts bedoelt met ‘re-integratie inspanningen zijn nog niet mogelijk, medewerker gebruikt zijn mogelijkheden voor herstel.’
Wanneer je mij inhuurt:
- Adviseer ik over de geschiktheid van het eigen werk;
- Onderzoek ik welke stappen werkgever en werknemer kunnen nemen om terugkeer naar werk mogelijk te maken. Hiervoor werk ik samen met een bedrijfsarts, verzekeringsarts of medisch adviseur.
- Kan de werknemer terugkeren naar zijn eigen werk of moet de werkomgeving worden aangepast?
- Zijn er andere werkzaamheden die de werknemer kan doen?
- Zijn er mogelijkheden voor het om- of bijscholen van de werknemer?
- Komt de werkgever in aanmerking voor subsidie?
Als arbeidsdeskundige ga ik uit van de feiten om een werkzame oplossing te bieden. Ik breng structuur aan in de re-integratie en kan hoofd- van bijzaken onderscheiden. Ik ga daarbij invoelend te werk en wil echt begrijpen waarom de zaken zijn zoals ze zijn om werkgever en werknemer vooruit te helpen door positief te adviseren. Daarbij sta ik stevig in mijn schoenen om onafhankelijk te blijven en mij niet te verliezen in situaties of gevoelens van de ander.
“Als je mij inhuurt, krijg je een eerlijk en tastbaar advies waar je wat mee kunt.
En een helder en duidelijk rapport.”
Ik ben lid van de beroepsvereniging voor arbeidsdeskundigen NVvA.
Ik heb een netwerk aan specialisten binnen handbereik.
Ik ben geregistreerd bij de SRA. Ik houd me aan een gedragscode. En ik ben gecertificeerd via SK Hobéon.
Ik houd mijn kennis up-to-date, wissel kennis uit met collega’s en bezoek evenementen en bijeenkomsten in mijn vakgebied.